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Dear :

This is in response to your letter dated October 26, 2004, submitted on your
behalf by your authorized representative, in which you request a waiver of the 60
day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue
Code (the Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of your request.

Taxpayer A maintained an individual retirement arrangement, IRA X, with
Company C. Documentation submitted by Taxpayer A indicates that on March
12, 2004, he directed Company C to transfer Amount D from IRA X to an account
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maintained on behalf of Company P at Bank B. Taxpayer A asserts that on or
about May 3, 2004, a time within the 60-day rollover period, he called Company
C to direct that an amount equal to the amount withdrawn be rolled over to IRA
X. To accomplish this, Company C then directed Company G to transfer Amount
D from Account H, a trust account of Taxpayer A maintained with Company G, to
IRA X. Taxpayer A asserts that the person responsible for issuing the check at
Company G was out of the office and the check in the amount of Amount D was
not issued from Account H until May 11, 2004. Documentation submitted by
Taxpayer A with this request indicates that a check in the amount of Amount D
dated May 11, 2004 was deposited into IRA X on May 12, 2004. Taxpayer A
asserts that his request to redeposit Amount D in IRA X was made within the 60-
day rollover period and that at the time he directed Company C to initiate the roll
over of Amount D to IRA X, he was unaware that the person responsible for
issuing the check from Account H was out of the office.

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the Service
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D from IRA X.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does
not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for
whose benefit the IRA is maintained if-

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60™
day after the day on which the individual received the payment or
distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount -
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
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an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i)
from an IRA which was not included in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under section 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity and good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l) of
the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R. B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(l),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time
elapsed since the distribution occurred.

The information submitted in this case indicates that a distribution was made
from IRA X in the amount of Amount D on March 12, 2004. Taxpayer A asserts
that his directions to re-deposit Amount D back into IRA X were made within the
60-day rollover period as evidence of his intent to keep Amount D as part of his
retirement savings. Taxpayer A further states that at the time he contacted
Company C to initiate the rollover, he was unaware that the person responsible
for issuing the check from Account H was out of office, an event which is beyond
his reasonable control, and had no reason to believe that the transfer would not
be made within the 60-day rollover period. Documentation submitted by
Taxpayer A does show that a check in the amount of Amount D was issued from
Account H on May 11, 2004 and deposited into IRA X on May 12, 2004.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D from IRA X. An account statement for IRA X for period April through June
2004, shows that Amount D was deposited into IRA X on May 12, 2004.
Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the 60-
day requirement, are met with respect to such contribution, Amount D will be
considered a rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3) of the
Code.
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This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be
! distributed to Taxpayer A by section 401(a)(9) of the Code.

This ruling assumes that IRA X satisfies the qualification requirements of Code
section 408 at all times relevant to this transaction.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto. ‘

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

. A copy of this ruling is being sent to your authorized representative in
accordance with a power of attorney on file in this office.

If you have any questions concerning this ruling, please contact
******************************’SE.T.EP.RA.T2 .

Sincerely yours,

(signed) JOYCB B. FLOYD

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice 437




