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Legend 
 
League = --------------------------------- 
                ----------------------- 
 
Plan =  ----------------------------------------------------------------------- 
 
Country X = ----------- 
 
 
Dear  ------------------: 
 
 This is in reply to a request for a ruling on behalf of the ----------, -----------------------
------------------ exempt from tax under section 501(c)(6) of the Internal Revenue Code 
("Code"), concerning whether Plan would continue to meet the requirements of section 
457(e)(12) of the Code, and continue to be excepted from section 457 of the Code, 
following the proposed amendment to the Plan as described below. 
 
 The Plan was established as of July 1, 1987, to provide certain benefits to 
general managers of the League’s member teams (“Participants”).  The Plan is a 
nonelective, nonqualified deferred compensation plan that provides compensation to 
Participants.  The Plan provides for the payment of benefits in the amounts and at the 
times determined under the Plan.  All Plan benefits are paid as annuities, except that 
benefits worth less than minimum amounts specified in the Plan are paid as lump sums.  
None of the Participants are employees of the League, and there are no individual 
variations or options under the Plan   Participants in the Plan include citizens of the 
United States, as well as citizens of Country X. 
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 By a ruling letter, PLR 9040030, dated July 6, 1990, the Service ruled, in part, 
that section 457 would not apply to compensation deferred under the Plan because the 
Plan met the requirements of section 457(e)(12) of the Code. 
 The League has been advised that under the tax laws of Country X, general 
managers of the clubs whose home facilities for playing League games are located in 
Country X may now be subject to the federal income tax of Country X on their vested 
benefits in the Plan as those benefits accrue rather than when the benefits are actually 
paid or made available to the general managers.  Accordingly, the League proposes to 
amend the Plan to exclude all of the general managers whose home facilities for playing 
League games are located in Country X (“Amendment”).  Specifically, the League 
proposes to amend the Plan to apply only to general managers whose home facilities 
for playing League games are located in the United States.  
 
 Under the Amendment, general managers whose clubs are located in Country X 
will no longer be eligible to participate in the Plan, but will be entitled to the benefits they 
have accrued under the Plan as of the date of the Amendment unless all of the current 
and former general managers of clubs located in County X with accrued benefits under 
the Plan consent in writing to give up those benefits. 
   
 Section 457 of the Code contains rules for the taxation of deferred compensation 
plans of state and local governments and tax-exempt organizations.  If a plan complies 
with section 457, compensation deferred under the plan will not be included in income 
until the year is paid or otherwise made available. 
 
 Section 457(e)(12) of the Code exempts a plan from section 457 if it provides 
nonelective deferred compensation for services not performed as an employee.  The 
compensation shall be treated as nonelective only if all individuals with the same 
relationship to the payor (other than those who have not satisfied any applicable initial 
service requirements) are covered under the same plan with no individual variations or 
options under the plan. 
 
 Section 1.457-2(k)(1) of the Income Tax Regulations provide that the term plan 
does not include (and section 457 and sections 1.457-2 through 1.457-11 of the 
regulations do not apply to) any nonelective deferred compensation under which all 
individuals (other than those who have not satisfied any applicable initial service 
requirement) with the same relationship with the eligible employer are covered under 
the same plan with no individual variations or options under the plan as described in 
section 457(e)(12), but only to the extent the compensation is attributable to services 
performed as an independent contractor. 
 
 Under the proposed amendment, the Plan will apply to all Participants whose 
clubs have home facilities for playing League games that are located in the United 
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States.  Thus, all individuals with the same relationship to the eligible employer will be 
covered under the same plan with no individual variations or options under the Plan.  
Accordingly, the proposed amendment to exclude general managers of clubs located in 
Country X who are subject to the federal income tax of Country X will not violate the 
requirements of section 457(e)(12), and section 457 will continue to be inapplicable to 
the deferred compensation under the Plan with respect to the general managers of 
clubs located in the United States.  
  
 This ruling concerns only the effect of the Amendment.  No opinion is expressed 
with regard to the timing of inclusion in income of amounts deferred under the Plan.  
This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it.  Section 6110(k)(3)  of the 
Code provides that this ruling may not be used or cited as precedent. Except as 
specifically stated above, no opinion is expressed on the federal tax consequences of 
the transaction described above under any other provision of the Code.  Moreover, if the 
Plan or Trust Agreement is significantly amended, this ruling may no longer apply 
 
 Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or 
referenced in this letter. 
 
 In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this 
letter is being sent to your authorized representative. 
 
 The rulings contained in this letter are based upon information and 
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party.  While this office has not verified any of the 
material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on 
examination. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Robert D. Patchell 
Chief, Branch 2 
Office of Office of the Associate Chief 
Counsel 
(Employee Benefits and Exempt 
Organizations) 


