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This is in reply to a letter dated August 5, 2002, requesting a ruling on behalf of 
Trust. The requested ruling is that the performance of certain cleaning services by 
property-owning entities in which Trust has an ownership interest will not cause the 
rental income generated by the properties at which the services are performed to be 
treated as other than “rents from real property” under § 856(d) of the Internal Revenue 
Code. 

Facts: 

Trust is a domestic corporation that has elected to be treated as a real estate 
investment trust (REIT) under subchapter M of Chapter 1 of the Code. Trust owns 
approximately x percent of Partnership and is its managing general partner. 
Partnership owns and operates Class A office buildings in City A and several other 
major metropolitan areas (the Properties) through separate limited liability companies or 
partnerships (the Property-Owning Entities). 

 x
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Under the terms of the leases of office space in the Properties, certain interior 
cleaning services are required to be performed. Those services include basic routine 
dusting, emptying of wastepaper baskets, cleaning of floors or floor coverings (e.g., 
vacuuming), cleaning of lavatories, washing windows, and rendering certain other 
janitorial services (the Services).  Trust represents that the Services are customarily 
furnished, rendered, or arranged for by landlords in connection with the leasing of 
space in Class A office buildings located in City A and the other major metropolitan 
areas in which the Properties are located. The Services are part of the total package 
offered to tenants in return for the rent paid by tenants and are an integral part of the 
rental of the space. 

The Services are currently performed for each of the Property-Owning Entities by 
independent contractors from whom Trust does not derive or receive any income or 
through a taxable REIT subsidiary of Trust, as provided in § 856(d)(7)(C)(i).  For 
business reasons, Trust now desires to have the aforementioned cleaning services 
performed directly by employees of the Property-Owning Entities. 

Law and Analysis: 

Section 856(c)(2) provides that at least 95 percent of a REIT's gross income 
must be derived from, among other sources, "rents from real property." 

Section 856(c)(3) provides that at least 75 percent of a REIT's gross income 
must be derived from, among other sources, "rents from real property." 

Under § 1.856-3(g) of the Income Tax Regulations, a REIT that is a partner in a 
partnership is deemed to own its proportionate share of each of the assets of the 
partnership and to be entitled to the income of the partnership attributable to that share. 
For purposes of § 856, the interest of a partner in the partnership's assets is 
determined in accordance with the partner's capital interest in the partnership. The 
character of the various assets in the hands of the partnership and items of gross 
income of the partnership retain the same character in the hands of the partners for all 
purposes of § 856. 

Section 856(d)(1) provides that "rents from real property" include (subject to 
exclusions provided in § 856(d)(2)): (A) rents from interests in real property; (B) charges 
for services customarily furnished or rendered in connection with the rental of real 
property, whether or not such charges are separately stated; and (C) rent attributable to 
personal property leased under, or in connection with, a lease of real property, but only 
if the rent attributable to the personal property for the taxable year does not exceed 15 
percent of the total rent for the tax year attributable to both the real and personal 
property leased under, or in connection with, the lease. 
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Section 1.856-4(b)(1) provides that, for purposes of § 856(c)(2) and (c)(3), the 
term "rents from real property" includes charges for services customarily furnished or 
rendered in connection with the rental of real property, whether or not the charges are 
separately stated. Services rendered to tenants of a particular building will be 
considered customary if, in the geographic market in which the building is located, 
tenants in buildings of a similar class are customarily provided with the service. The 
furnishing of water, heat, light, and air-conditioning, the cleaning of windows, public 
entrances, exits, and lobbies, the performance of general maintenance and of janitorial 
and cleaning services, the collection of trash, and the furnishing of elevator services, 
telephone answering services, incidental storage space, laundry equipment, watchman 
or guard services, parking facilities, and swimming pool facilities are examples of 
services that are customarily furnished to the tenants of a particular class of buildings in 
many geographic marketing areas. 

Section 856(d)(2)(C) provides that any “impermissible tenant service income” is 
excluded from the definition of "rents from real property." Section 856(d)(7)(A) defines 
"impermissible tenant service income" to mean, with respect to any real or personal 
property, any amount received or accrued directly or indirectly by the REIT for services 
furnished or rendered by the REIT to tenants of the property, or for managing or 
operating the property. However, § 856(d)(7)(C)(ii) provides that for purposes of 
§ 856(d)(7)(A), there shall not be taken into account any amount that would be 
excluded from unrelated business taxable income under § 512(b)(3) if received by an 
organization described in § 511(a)(2). 

Section 512(b)(3) provides, in part, that there shall be excluded from the 
computation of unrelated business taxable income all rents from real property. 

Section 1.512(b)-1(c)(5) provides that payments for the use or occupancy of 
rooms and other space where services are also rendered to the occupant, such as for 
the use or occupancy of rooms or other quarters in hotels, boarding houses, or 
apartment houses furnishing hotel services, or in tourist camps or tourist homes, motor 
courts or motels, or for the use or occupancy of space in parking lots, warehouses, or 
storage garages, do not constitute rent from real property. Generally, services are 
considered rendered to the occupant if they are primarily for his convenience and are 
other than those usually or customarily rendered in connection with the rental of rooms 
or other space for occupancy only.  The supplying of maid service, for example, 
constitutes such service; whereas the furnishing of heat and light, the cleaning of public 
entrances, exits, stairways, and lobbies, the collection of trash, etc. are not considered 
as services rendered to the occupant. Payments for the use or occupancy of entire 
private residences or living quarters in duplex or multiple housing units, of offices in any 
office building, etc., are generally rent from real property. 

Rev. Rul. 69-178, 1969-1 C.B. 158, holds that amounts received by an exempt 
organization for the occasional use by others of its meeting hall are "rents from real 
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property" within the meaning of §§ 512(b)(3)(A)(i) and 1.512(b)-1(c)(5).  The ruling 
concludes that since the charges were made for the use and occupancy of space in 
real property and only utilities and janitorial services were provided, the receipts 
constitute rental income. 

On the other hand, Rev. Rul. 69-69, 1969-1 C.B. 159, holds that income from an 
exempt organization’s leasing of studio apartments and the operation of a dining hall for 
tenants does not qualify as rents within the meaning of § 1.512(b)-1(c)(5) because 
substantial services were rendered to the tenants. In addition to the dining services, the 
exempt organization provided maid services like that provided to occupants of rooms in 
hotels. Similarly,  Rev. Rul. 80-298, 1980-2 C.B. 197, holds that income from the lease 
of a football stadium by an exempt university to a professional football team does not 
qualify as rents under § 1.512(b)-1(c)(5) because the university provided substantial 
services for the convenience of the team “that go beyond those usually rendered in 
connection with the rental of space for occupancy only.” 

In this case, Trust (through Partnership and the Property-Owning Entities) owns 
and leases space in Class A office buildings in major metropolitan areas and will be 
providing the Services under the terms of those leases. Trust represents that the 
Services are services customarily furnished, rendered, or arranged for by landlords in 
connection with the leasing of space in Class A office buildings in those major 
metropolitan areas. The Services are limited office cleaning services of a janitorial 
nature and are not considered to be services rendered to the occupant under the 
standards of § 1.512(b)-1(c)(5).  Therefore, the Services do not affect the rental 
character of Trust’s income from the office buildings where the Services are provided. 

Conclusion: 

Based on the information and representations submitted, we conclude that the 
Services will not cause income from tenants at properties in which the Services are 
provided by Trust through the Property-Owning Entities to be treated as other than 
rents from real property under § 856(d). 

Other Information: 

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the tax consequences of any aspect of the transaction discussed in this 
letter.  For example, no opinion is expressed concerning whether Trust qualifies as a 
REIT under § 856 or concerning the tax status of any other entity described herein. 

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
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Pursuant to a Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter will be 
sent to the authorized representative named therein. 

Sincerely yours, 

Sharon Galm 
Senior Technician Reviewer, Branch 1 
Office of Associate Chief Counsel 
(Financial Institutions & Products) 

Enclosures: 
Copy of this letter 
Copy for 6110 purposes 


