
OFFIC E OF
C H IEF  C O U N SEL

DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE

WASHINGTON, D.C. 20224

February 5, 2001

Number:   200110030
Release Date: 3/9/2001
CC:TEGE:EOEG:EO2
FREV-106773-01
UILC: 501.03-11

INTERNAL REVENUE SERVICE NATIONAL OFFICE FIELD SERVICE ADVICE

MEMORANDUM FOR JUDITH PICKEN 
AREA COUNSEL 
(GREAT LAKES & GULF COAST AREA)
CC:TEGE:GLGC

FROM: Assistant Chief Counsel 
(Exempt Organizations/Employment Tax/Government Entities)
CC:TEGE:EOEG:EO2

SUBJECT: Exempt Hospitals’ Compliance with Treas. Reg. § 1.501(c)(3)-1(c).

This Field Service Advice responds to your request for interim guidance on the legal
criteria for hospitals to qualify for exemption under section 501(c)(3).  Field Service Advice
is not binding on Examination or Appeals and is not a final case determination.  This
document is not to be used or cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of section 6110(i).  The provisions of section 6110 require the
Service to remove taxpayer identifying information and provide the taxpayer with notice of
intention to disclose before it is made available for public inspection.  § 6110(c) and (i). 
Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service to delete information from Field Service
Advice that is protected from disclosure under 5 U.S.C. § 552 (b) and (c) before the
document is provided to the taxpayer with notice of intention to disclose.  Only the National
Office function issuing the Field Service Advice is authorized to make such deletions and to
make the redacted document available for public inspection.  Accordingly, the
Examination, Appeals, or Counsel recipient of this document may not provide a copy
of this unredacted document to any taxpayer or its representative.  The recipient of this
document may share this unredacted document only with those persons whose official tax
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administration duties with respect to the case and the issues discussed in the document
require inspection or disclosure of the Field Service Advice.

You have requested preliminary advice and guidance on case development
concerning the following issue.

ISSUE

Whether a hospital whose stated policies are to provide health care services to
individuals regardless of their ability to pay satisfies the charity care requirement of the
community benefit standard under the operational test in Treas. Reg. § 1.501(c)(3)-1(c)?

CONCLUSION

A hospital’s stated policies to provide health care services to the indigent are not
sufficient to satisfy the charity care requirement of the community benefit standard under
the operational test in Treas. Reg. § 1.501(c)(3)-1(c), unless the hospital demonstrates that
such policies actually result in the delivery of significant health care services to the indigent.

LAW AND ANALYSIS

Section 501(a) generally provides that organizations described in section 501(c)(3)
shall be exempt from federal income tax.  Section 501(c)(3) describes organizations
organized and operated exclusively for charitable or other specified purposes.  Treas. Reg. §
1.501(c)(3)-1(a)(1) and Treas. Reg. § 1.501(c)(3)-1(c), respectively, set forth an
organizational test and an operational test to determine whether an organization qualifies for
exemption under section 501(c)(3).  An organization must meet both the organizational test
and the operational test to qualify for exemption under section 501(c)(3).  Levy Family
Tribe v. Commissioner, 69 T.C. 615, 618 (1978); Treas. Reg. § 1.501(c)(3)-1(a)(1).

A.  Promotion of Health as a Charitable Purpose 

Section 501(c)(3) uses the term “charitable” in its generally accepted legal sense. 
Nationalist Movement v. Commissioner, 102 T.C. 558, 576, aff’d, 37 F.3d 216 (5th Cir.
1994), cert. denied, 513 U.S. 1192 (1995); Treas. Reg. § 1.501(c)(3)-1(d)(2).  Accordingly,
the courts have looked to the law of charitable trusts to ascertain what activities are
charitable for purposes of section 501(c)(3) .  See, e.g., Redlands Surgical Services v.
Commissioner, 113 T.C. 47, 73  (1999), appeal docketed, No. 99-71253 (9th Cir., Sept. 17,
1999); Sound Health Association v. Commissioner, 71 T.C. 158, 178 (1978).  Based on the
law of trusts, the courts and the Service have ruled that the promotion of health is a
charitable purpose under section 501(c)(3).  See, e.g., Redlands Surgical Services, 113 T.C.
at 73; Sound Health, 71 T.C. at 178; Rev. Rul. 69-545, 1969-2 C.B. 117.  See also
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Restatement (Second) of Trusts §§ 368, 372 (1959); 4A Austin W. Scott & William F.
Fratcher, The Law of Trusts §§ 368, 372 (4th ed. 1989).

B.  Requirements of Community Benefit Standard 

A hospital or other health care organization does not automatically qualify for
exemption under section 501(c)(3) merely because it promotes health.  See Federation
Pharmacy Services, Inc. v. Commissioner, 72 T.C. 687, 692 (1979), aff'd, 625 F.2d 804 (8th
Cir. 1980) ("We do not believe that the law requires that any organization whose purpose is
to benefit health, however remotely, is automatically entitled, without more, to the desired
exemption."); Sonora Community Hospital v. Commissioner, 46 T.C. 519, 525-526 (1966),
aff'd, 397 F.2d 814 (9th Cir. 1968) ("While the diagnosis and cure of disease are indeed
purposes that may furnish the foundation for characterizing the activity as 'charitable,'
something more is required.").  Specifically, the courts and the Service require that a
hospital or other health care organization must primarily benefit the community in order to
qualify for exemption under section 501(c)(3).  See, e.g., Redlands Surgical Services, 113
T.C. at 73; Geisinger Health Plan, 985 F.2d at 1219; Sound Health, 71 T.C. at 180-181;
Rev. Rul. 69-545, 1969-2 C.B. 117.  The determination by the courts and the Service about
whether a hospital satisfies the community benefit standard is based on all the facts and
circumstances.  See, e.g., Redlands Surgical Services, 113 T.C. at 92; Rev. Rul. 69-545,
1969-2 C.B. 117.

C.  Charity Care Establishes a Community Benefit

The provision of free or subsidized care to the indigent is a significant indicator to
the courts and the Service that a hospital promotes health for the benefit of the community.
In Rev. Rul. 69-545, 1969-2 C.B. 117, the Service ruled that a hospital which operated a
full-time emergency room, did not deny emergency care to those who could not afford to
pay and met certain other requirements qualified for exemption.  These charitable indicia
outweighed the fact that the hospital ordinarily limited admissions to individuals who could
afford to pay for their hospitalization and referred indigent patients requiring hospitalization
to another hospital in the community that served indigent patients.  By contrast, Rev. Rul.
69-545 denied exemption to a hospital that maintained an emergency room on a “relatively
inactive basis” primarily for the convenience of its paying patients and instructed ambulance
services to take emergency cases to other area hospitals.  In Rev. Rul. 83-157, 1983-2 C.B.
94, the Service stated that operating a full time emergency room open to all, regardless of a
person’s ability to pay, “is strong evidence that a hospital is operating to benefit the
community.”  In Rev. Rul. 98-15, 1998-1 C.B. 718, a material factor for the Service’s
conclusion that a hospital, which entered into a joint venture with a for-profit entity,
furthered charitable purposes was that the hospital would use its partnership distributions
"to help provide health care to the indigent."  
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In Geisinger Health Plan, the court stated that “to qualify as a tax exempt charitable
organization, a hospital must still provide services to indigents.”  985 F.2d at 1217.  In
Redlands Surgical Services, the court stated that one of the indicia of community benefit is
“whether the organization provides free care to indigents.”  113 T.C. at 73.  In Sound
Health, the court ruled that a health care organization operated for charitable purposes, in
part because it offered free emergency room care to the indigent and directed the ambulance
company that it would treat any emergency patient.  71 T.C. at 172, 184.  See Harding
Hospital, Inc. v. United States, 505 F.2d 1068, 1077 (6th Cir. 1974) (Hospital’s lack of “a
specific plan or policy for the treatment of charity patients” was a factor for denying
exemption under section 501(c)(3)).

D.  Hospital’s Activities Must Actually Produce a Community Benefit  

A hospital will not qualify for exemption under the community benefit standard
merely by stating that its policies are designed to provide health care services for the
indigent.  The operational test under section 501(c)(3) obligates an organization to engage
“primarily in activities which accomplish one or more” exempt purposes.  Treas. Reg. §
1.501(c)(3)-1(c)(1) (emphasis added).  The hospital, therefore, must demonstrate that its
charity care policies actually yield significant health care services to the indigent to qualify
for exemption.  See Redlands Surgical Services, 113 T.C. at 86-88; Geisinger Health Plan,
985 F.2d at 1219. 

In Sound Health, the court stated that the policy behind the community benefit
standard is “insuring that adequate health care services are actually delivered to those in the
community who need them.”  71 T.C. at 180-181 (emphasis added).  In Geisinger Health
Plan, the third circuit overruled a determination by the Tax Court that a health maintenance
organization qualified for exemption under the community benefit standard.  985 F.2d at
1221, rev’g and remanding, 62 T.C.M. (CCH) 1656 (1991).  The third circuit concluded that
“the  mere presence of the subsidized dues program” for the poor did not establish that the
organization benefitted the community, because the amount of benefit the program actually
conferred was minuscule.  985 F.2d at 1219-1220.  In Redlands, a surgery center argued
that, by changing its policy for performing surgery “from an economic to exclusively a
medical decision,” it “achieved its goal of providing complete access to . . . care for all
members of the Redlands community irrespective of their ability to pay.”  113 T.C. at 86
(emphasis added).  The court rejected this assertion, finding that the administrative record
did not support the surgery center’s claim that it actually provided any charity care.  113
T.C. at 86, 87.  As further evidence of its charitable purposes, the surgery center stated that
it had “no requirement that patients demonstrate an ability to pay before receiving
treatment.”  113 T.C. at 87.  The court also rejected this claim, finding that the record
contained no evidence that the organization had communicated this policy to its patients. 
113 T.C. at 87.  See Federation Pharmacy Services, Inc. v. Commissioner, 72 T.C. at 692
(Organization denied exemption because it did not provide drugs for free or below cost to
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the indigent); Sonora Community Hospital, 46 T.C. at 524, 526 (Hospital denied exemption
because it provided only minimal charity care).

Based on the foregoing, a hospital’s mere assertions that it has a policy to provide
health care services to the indigent is not sufficient to establish that the hospital meets the
charity care requirement of the community benefit standard.  Instead, the hospital also must
show that it actually provided significant health care services to the indigent.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS

Set forth below are a series of questions to address when developing the factual
record on the charitable care policies and activities of a hospital.

1. Does the hospital have a specific, written plan or policy to provide free or
low-cost health care services to the poor or indigent?

2. Under what circumstances may, or has, the hospital deviated for its stated
policies on providing free or low-cost health care services to the poor or
indigent?

3. Does the hospital broadcast the terms and conditions of its charity care policy
to the public?

4. Does the hospital maintain and operate a full-time emergency room open to
all persons regardless of their ability to pay?

5. What directives or instructions does the hospital provide to ambulance
services about bringing poor or indigent patients to its emergency room?

6. What inpatient, outpatient, and diagnostic services does the hospital actually
provide to the poor or indigent for free or for reduced charges?

7. Under what circumstances does the hospital deny health care services to the
poor or indigent?  

8. Does the hospital operate with the expectation of receiving full payment from
all persons to whom it renders services?

9. How and when does the hospital ascertain whether a patient will be able to
pay for the hospital’s services?
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10. What documents or agreements does the hospital require poor or indigent
patients to sign before receiving care?

11. What is the hospital’s policy on admitting poor or indigent patients as
inpatients and outpatients?  

12. Under what circumstances does the hospital refer poor or indigent individuals
who require services to other hospitals in the area that do admit poor or
indigent patients?

13. Does the hospital maintain separate and detailed records about the number of
times, and circumstances under which, it actually provided free or reduced-
cost care to the poor or indigent?

14. Does the hospital maintain a separate account on its books that segregates the
costs of providing free or reduced-cost care to the poor or indigent?  Does this
account include any other items, such as write-offs for care to patients who
were not poor or indigent?

If you have any further questions, please call Don Spellmann at (202) 622-
6010.

Assistant Chief Counsel (Exempt
Organizations/Employment
Tax/Government Entities)

By: ELIZABETH PURCELL
Branch Chief
Exempt Organizations, Branch 2


