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MEMORANDUM FOR:

FROM: Assistant Chief Counsel
(Employee Benefits and Exempt Organizations)

SUBJECT: Earned Income Credit and Foster Care Payments
This is in response to your memorandum dated March 29, 1999, about the

treatment of foster care payments for purposes of the earned income credit (EIC).

ISSUE:

Are foster care payments considered “earned income” for purposes of the
earned income credit (EIC)?

CONCLUSION:

Foster care payments that are excluded from gross income under section
131 of the Internal Revenue Code are not “earned income” for purposes of the EIC.
Foster care payments that are included in gross income may be earned income for
purposes of the EIC, depending on the facts.

FACTS:

While not providing a specific fact situation, you referenced language in
Publication 17 outlining the circumstances under which foster care payments are
treated as taxable or nontaxable income. The language in Pub. 17 is based on
section 131 of the Code. Our response addresses foster care payments that are
excluded from gross income under section 131 and provides a framework for
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determining whether payments that do not meet the requirements of section 131
are earned income.

LAW AND ANALYSIS:

Section 32 of the Code provides that certain taxpayers are entitled to an
earned income credit (EIC). The amount of the EIC is based, in part, on the
taxpayer’s earned income.

Section 32(c)(2)(A)(i) defines "earned income" as wages, salaries, tips, and
other employee compensation, plus the amount of the taxpayer’s net earnings from
self-employment for the taxable year (within the meaning of section 1402(a)), but
the net earnings shall be determined with regard to the deduction allowed to the
taxpayer by section 164(f). “Net earnings from self-employment” is the gross
income derived by an individual from any trade or business carried on by the
individual, less deductions attributable to the trade or business, and certain
adjustments specified by law.

Section 131 of the Code excludes “qualified foster care payments” from
gross income. Section 131(b)(1) defines a “qualified foster care payment,” in part,
as any amount (A) which is paid by a state or political subdivision thereof or by a
placement agency which is described in section 501(c)(3) and exempt from tax
under section 501(a), and (B) which is (i) paid to the foster care provider for caring
for a qualified foster individual in the foster care provider’s home, or (ii) a difficulty
of care payment, as defined in section 131(c). Section 131 of the Code also limits
the exclusion based on the age and the number of individuals for whom foster care
is provided.

Thus, in order for foster care payments to constitute earned income for EIC
purposes, the payments must either be an employee’s wages, salaries, tips, or
other compensation, or be a self-employed individual’'s net earnings from self-
employment.

To determine whether foster care providers are employees or self-employed,
one must examine the common law rules, which are explained in section
31.3121(d)-1(c) of the Employment Tax Regulations. An employer-employee
relationship exists when the person for whom services are performed has the right
to control and direct the individual who performs the services, not only as to the
result to be accomplished by the work, but also as to the details and means by
which that result is accomplished.

While there may be situations where a foster care provider is an employee of
the placement agency, we believe this would be unlikely. It is much more likely that
the foster care provider is either providing foster care gratuitously (not for profit) to
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the placement agency or is self-employed in the trade or business of providing
foster care. For purposes of this memorandum, therefore, we are assuming the
foster care provider is not an employee of the placement agency.

Because we are assuming the foster care provider is not an employee, the
foster care payments can only be earned income if they are net earnings from self-
employment. This, in turn, can occur only if the payments are included in the foster
care provider’s gross income. Thus, if the foster care payments are excluded from
gross income under section 131 of the Code, the payments would not be earned
income for purposes of the EIC.

If the foster care payments are not excluded from gross income, then, in the
case of a foster care provider who is providing gratuitous services' to the placement
agency, the payments would not be earned income because the foster care
provider would not have net-earnings from self-employment. In the case of a foster
care provider who is engaged in the trade or business of providing foster care, the
payments would be gross income derived from a trade or business. This amount
would be used to compute the net-earnings from self-employment, if any. Any net
earnings from self-employment, determined with regard to the section 164(f)
deduction, would be earned income for purposes of the EIC.

If you have any further questions, please call (202) 622-6060.

Assistant Chief Counsel
(Employee Benefits and Exempt
Organizations)

By:

MARK SCHWIMMER
Branch Chief
CC:EBEO:Br:4

L If the amount of the foster care payment is calculated to reimburse only the
amount of expenses incurred by the foster care provider in caring for the foster child, it
seems likely that the foster care provider is providing gratuitous services to the
placement agency rather than being in a trade or business.



