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This memorandum is in response to your request for technical advice dated May 14,
1999. As was discussed in a telephone conversation on May 28, 1999, with a member
of this office, Rev. Proc. 99-2, 1999-1 I.R.B. 73, contemplates that technical advice
may be issued on questions under the jurisdiction of the examination division or the
appeals office that arise during the examination of a taxpayer’s return, consideration of
a claim for refund, or the appeals process. See section 2 of the revenue procedure.

We cannot issue technical advice in this matter because the question did not arise
during a “proceeding” as set forth in section 2, i.e., the request involves taxpayer’s
future taxable years and the taxpayer is not under examination or in appeals. However,
the taxpayer may submit a request for a private letter ruling under Rev. Proc. 99-1,
1999-1 I.R.B. 6. The schedule of user fees is set forth in Appendix A of the revenue
procedure.

Although we cannot provide you with technical advice concerning taxpayer’s information
reporting obligations, we are pleased to provide you with the following general
information.

Section 6041(a) of the Internal Revenue Code provides, in part, that all persons
engaged in a trade or business and making payment in the course of the trade or
business to another person of rent, salaries, wages, premiums, annuities,
compensations, remunerations, emoluments, or other fixed or determinable gains,
profits, and income of $600 or more in any taxable year shall render a true and
accurate return to the Secretary of the Treasury setting forth the amount of those gains,
profits, and income and the name and address of the recipient of such payment.



Section 6041A states that if any service-recipient engaged in a trade or business pays
in the course of such trade or business during any calender year remuneration to any
person for services performed by such person, and the aggregate of such remuneration
paid to such person during such calender year is $600 or more, then the service
recipient shall make a return setting forth the aggregate amount of such payments and
the name and address of the recipient of such payments. The term “service-recipient”
means the person for whom the service is performed.

Section 1.6041-3(d) of the Income Tax Regulations excepts freight payments from
information reporting. Section 6041A was added to the law by § 312(a) of the Tax
Equity and Fiscal Responsibility Act of 1982, 1982-2 C.B. 561. The Conference Report
states that until new regulations are issued under § 6041A, the existing regulatory
exceptions under § 6041 will continue to apply. H.R. Conf. Rep. No. 760, 97" Cong.,
2d Sess. 567 (1982), 1982-2 C.B. 646. Because no new applicable regulatory
exception has been issued under 8§ 6041A, the exception contained in § 1.6041-3(d)
applies to information reporting under § 6041A.

The exception for “freight” has been in existence since 1918. We have consistently
interpreted the term “freight” using its plain meaning, i.e., as a method or service for
transporting goods or the cost of such transportation. This interpretation results in a
general exception from reporting of payments for truck, rail, ship, and air freight
services.

If a trucking company has reached its hauling capacity and contracts with another
trucking company to haul excess livestock or goods and an employer-employee
relationship has not been created, it appears that the payment is for the cost of
transporting goods or “freight.” Additionally, we should note that payments to
incorporated trucking companies are excepted from reporting by 8§ 1.6041-3(c).

We hope that this information is helpful to you. If you have additional questions please
call my office at (202) 622-4920.



